wYPIEKAMY DLA wAS OD 2016 roku.
O Piekarni
Nasza mała przydomowa piekarnia, znajduje się w Więckowicach niedaleko Poznania, w województwie wielkopolskim.
Swoją przygodę rozpoczęliśmy wiele lat temu. Na początku, jak to bywa w gospodarstwach domowych, wypiekaliśmy chleby dla rodziny i znajomych.
Z czasem, pasja bardzo nas pochłonęła i zaczęliśmy tworzyć więcej… i więcej stosując własne, receptury i cały czas je udoskonalając.
Przekonaj się jak smaczne i zdrowe są nasze wypieki BIO!
jestesmy bio!
Certyfikaty z których jesteśmy dumni
Po długim oczekiwaniu i wielu staraniach udało nam się uzyskać wszelkie certyfikaty i pozwolenia aby w pełni stać się przydomową piekarnią Bio. Jednostką certyfikującą nasze wyroby jest Bioekspert.
Wszystkie dodatki, jak i mąki, z których korzystamy, są ekologiczne. Młyny, z którymi współpracujemy, to: Naturplon, Juchowo, Eko Hillar, Młynomag.
Wydawałoby się, że to łatwy „kawałek chleba” – zakwas, woda, mąki i sól. Jednak tak nie jest.
Proces przygotowania pieczywa to wstępna fermentacja, wyrabianie ciasta do uzyskania odpowiedniej konsystencji oraz oczekiwanie na wyrośnięcie. Następnie ciasto jest ponownie mieszane kilka razy, oddzielane, ważone na „kęsy” (kawałki ciasta) i formowane.
Po uzyskaniu odpowiedniej objętości ciasto wypiekamy w piecu w temperaturze 240-250°C przez około 30-35 minut.
Nasz chleb składa się z zakwasu, który powstaje z mieszaniny wody i mąki, w której dzięki odpowiedniej temperaturze rozwijają się bakterie kwasu mlekowego i dzikie drożdże.
W ten sposób rozpoczyna się proces fermentacji. Dodajemy do niego jedynie wodę, mąkę i sól.
Dzięki tylko tym czterem naturalnym składnikom nasz chleb długo utrzymuje swoją świeżość oraz ma wspaniały smak i zapach.
ziarna z ekologicznych zbiorów!
Zboża w naszych wypiekach
Krzyca
Krzyca stanowi odmianę żyta występującą też pod innym nazwami jak żyto świętojańskie lub żyto leśne. Jest świetnym żródłem węglowodanów, błonnika, witaminy z grupy B
i witaminy z grupy E oraz bardzo bogate w minerały cynk, magnez,potas i wapń. Wspomaga diety redukcyjne np. przy spalaniu tkanki tłuszczowej, obniża ryzyko występowania chorób układu krążenia,wzmacnia mięśnie dzięki zawartości potasu,chroni organizm przed działaniem wolnych rodników dzięki zawartości witaminy E.
Mąka kasztanowa
Mąka kasztanowa uzyskiwana jest z kasztana jadalnego. Jest ceniona ze względu na swoje właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Zawiera wysokiej jakości białko ,węglowodany , jedno i wielonasycone kwasy tłuszczowe, błonnik. Jest doskonałym żródłem minerałów miedzi, potasu, fosforu, magnezu, żelaza i witaminy B6. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Zmniejsza występowanie chorób układu sercowo naczyniowego.
Obniża ciśnienie krwi. Zapobiega anemii. Wpływa pozytywnie na budowę i metabolizm kości. Zwiększa odporność organizmu. Chroni przed działaniem wolnych rodników.
Mąka z konopii
Mąka z konopi jest uzyskiwana ze zmielonych ziaren konopi siewnej. Przez co posiada wszystkie właściwości którymi charakteryzuje się ta roślina. Jest bogatym źródłem cennych dla organizmu człowieka witamin i minerałów , witaminy z grupy B, witamin E, kwasów omega 3 i omega 6, wapnia, potasu, fosforu i żelaza. Wspomaga leczenie cukrzycy. Zwiększa wytrzymałość organizmu na wysiłek fizyczny. Obniża zły cholesterol we krwi. Wspomaga diety redukujące np. odchudzanie Pomaga w stanach zaparcia. Chroni układ krążenia.
Samopsza
Pszenica o lekko żółtej barwie która wynika z dużej zawartości karotenoidów. Jest jedną z najstarszych uprawianych form pszenicy . Po raz pierwszy udomowiono ją ok 10.000 lat przed naszą erą na terenach dzisiejszej południowo – wschodniej Turcji. Obecnie na Polskim rynku znalezienie produktów z samopszy to nie lada wyzwanie. Samopsza jest doskonałym zródłem białka ponad 50% więcej posiada go od zwykłej pszenicy, dostarcza nam witamina A (30% więcej niż pszenica zwyczajna) związki z grupy witamin B. Stanowi bardzo duże bogactwo minerałów, cynku, fosforu, magnezu, potasu, manganu, żelaza i mnóstwo karotenoidów, które chronią nas przed przedwczesnym starzeniem i nowotworami. Zawiera też bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych z czego 80% to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.Regularne spożywanie chroni nasz wzrok, poprawia elastyczność skóry,poprawia wygląd włosów i paznokci. Zmniejsza ryzyko chorób układu krwionośnego.
Płaskurka
Płaskurka czyli starsza siostra orkiszu jest gatunkiem pszenicy który
w naszym kraju nadal stanowi rarytas. Jako pierwsi jej wartości poznali ok. 10.000 lat przed naszą erą ludy z Mezopotami obecnej Syrii, Palestyny
i Egiptu. Stanowi ono jedno z pierwszych uprawianych zbóż przez człowieka. Niskokaloryczne i pełne składników odżywczych ziarno płaskurki kryje
w sobie duże ilości antyoksydantów i popiołu w skład którego wchodzą minerały: żelazo, fosfor, cynk, magnez, wapń, błonnik, luteina, alfa i beta karoten i b-glukanów. Zawiera szereg witamin z grupy A, i B ( B1,B2,B3 ), dużą ilość białka które poprawia trawienie i podnosi odporność. Posiada też
w swoim składzie tak zwany bezpieczny gluten. Jednakże składnik ten prawdopodobnie nie jest toksyczny dla osób z celiakią. Są w tym kierunku nadal prowadzone badania. Posiada też duże ilości beta karotenu, 4-krotnie więcej niż pszenica zwyczajna. Chroni przed powstawaniem wolnych rodników dzięki temu komórki są chronione przed uszkodzeniami, nowotworami oraz chorobami serca. Zapobiega również alergii, migrenie
i dodaje nam energii.