
Piekarnia Ekologiczna Zielona Góra
Od 2016
Menu
Nasze Wypieki Bio
W naszej ofercie znajdą Państwo szeroką gamę produktów ekologicznych na składnikach bio. Nasze pieczywa są robione tylko i wyłącznie na naturalnych składnikach bez użycia konserwantów czy też środków spulchniających. W naszej placówce w Zielonej Górze kupią Państwo również zdrowe ciasta wypiekane na organicznych składnikach. Ciasta pieczemy również na zamówienie. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.

Bułki i Chałki
Zobacz naszą ofertę Zielonogórskich ekologicznych wypieków

Pieczywa Bio

Mufinki
Naszymi ciastami i ciastkami zajadają się nie tylko mieszkańcy Zielonej Góry. Nasze produkty kupisz w różnych miastach na terenie całej Polski.

Precle

Ciastka Oriszowe

Chleb Kasztanowy

Bagietki


Zamów Online
Aby złożyć zamówienie online zapraszamy do zapoznania się z naszymi pieczywami bio oraz wypiekami ekologicznymi a następnie kliknięcia zakładki „kontakt” w celu złozenia zamówienia.Sernik na Zimno
Tym razem ciasto, które z pewnością przyda się w czasie tegorocznego karnawału. Od jakiegoś czasu myślę o tym pysznym serniku na zimno. Wykonanie ciasta nie jest trudne. Oto przepis. Na początek składniki
18 dag śmietanki kremówki
1 czubata łyżka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
35 dag serka waniliowego homogenizowanego
około 1,5 puszki brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa
biszkopty na spód sernika
Śmietankę ubij mikserem. Pod koniec tej czynności dodaj cukier puder i jeszcze przez chwilę ubij. Teraz stopniowo dodawaj serki waniliowe, wymieszaj. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudź i wlej do masy serowej cały czas miksując mikserem na dużych obrotach. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Poukładaj biszkopty. Na biszkopty połóż pokrojone w paski brzoskwinie i przełóż masę serową, włóż w lodówce. Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki wrzącej wody, a następnie przestudź. Później dolej 1/2 szklanki soku z brzoskwiń i pozostaw do stężenia. Gdy galaretka będzie prawie gotowa wyjmij sernik z lodówki i na masie serowej poukładaj pozostałe pokrojone brzoskwinie. Na wierzch wylej galaretkę.
I oto powstanie pyszny sernik na zimno. Polecamy.
Świąteczny Piernik
Tym razem przepis na świąteczny piernik, który może okazać się również przydatny przy innych okazjach (chociażby w związku ze zbliżającym się Sylwestrem). Polecam i zachęcam do wypróbowania. Składniki na ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka miodu 3 szklanki mąki trochę w palcach przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki herbaty Składniki na krem do przełożenia: 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 dag masła 1 cukier waniliowy Dodatkowo do posypania przygotuj 1 polewę. Herbatę zalej 1 szklanką wrzątku i ostudź. Pozostałe składniki (jedynie bez białek) wymieszaj i dokładnie utrzyj. Dodaj ubitą pianę z białek i powoli wymieszaj. Piernik pieczemy około 45 minut w temperaturze 175 stopni C. Krem do przełożenia powstaje w ten sposób: z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotuj budyń. Ostudź go. Dodaj masło i ponownie przestudź. Ciasto przełóż kremem. Na koniec polej polewą czekoladową. Piernik gotowy
