
Piekarnia Ekologiczna Wrocław
Od 2016
Menu
Nasze Wypieki Bio
W naszej ofercie znajdą Państwo szeroką gamę produktów ekologicznych na składnikach bio. Nasze pieczywa są robione tylko i wyłącznie na naturalnych składnikach bez użycia konserwantów czy też środków spulchniających. W naszej placówce we Wrocławiu kupią Państwo również zdrowe ciasta wypiekane na organicznych składnikach. Ciasta pieczemy również na zamówienie. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.

Bułki i Chałki
Zobacz naszą ofertę Wrocławskich ekologicznych wypieków

Pieczywa Bio

Mufinki

Precle

Ciastka Oriszowe

Chleb Kasztanowy

Bagietki


Zamów Online
Aby złożyć zamówienie online zapraszamy do zapoznania się z naszymi pieczywami bio oraz wypiekami ekologicznymi a następnie kliknięcia zakładki „kontakt” w celu złozenia zamówienia.Kto z nas nie lubi truskawek? Te sezonowe owoce nie tylko smakują wyśmienicie, ale również są niezwykle zdrowe – zawierają w sobie ogromną bombę witaminową! Na szczęście zbliża się okres, w którym będziemy zajadać się truskawkami. Możemy z nich stworzyć ulubione słodkości, dodać do dań głównych albo orzeźwiających napojów. Pysznym pomysłem na deser jest ciasto truskawkowe. Poniżej znajdziesz kilka porad, które sprawią, że wypiek zniknie w mgnieniu oka.
Pomysł na ciasto z truskawkami
Przepisów na smaczne ciasto z truskawkami jest wiele. Ciasta drożdżowe, z kremem i galaretką czy tarta z bitą śmietaną. Za każdym razem ta sama receptura może jednak dać inny efekt – wystarczy, że zaczniemy eksperymentować z przepisami.
Drożdżowe ciasto z truskawkami krok po kroku
Choć może się wydawać, że wykonanie drożdżowego ciasta jest czasochłonne i nie należy do najłatwiejszych, w rzeczywistości wystarczy zastosować kilka sztuczek. Jeżeli chcemy oszczędzić sobie trudu związanego z rozrabianiem drożdży w kostce, możemy zamienić je tymi w wersji suszonej. Wystarczy wymieszać je z mlekiem w temperaturze pokojowej, odstawić na 10 minut i dodać do pozostałych składników. Bardzo ważne jest również, aby nie mieszać zbyt długo produktów – wystarczy, że połączą się w jednolitą masę. Dzięki temu nasze ciasto z truskawkami nie straci na puszystości.
Ciasto z truskawkami w każdej postaci
Ciasto z truskawkami to nie jest jedynie sezonowy wypiek. Oczywiście najlepiej smakują świeże owoce, ale możesz wykorzystać do wypieków przetwory. Dżemy, truskawki w soku bądź frużelina również świetnie nadają się jako dodatek do deserów.
Ciasto z truskawkami – jakie owoce wybrać?
W ostatnich latach najczęściej natrafiamy w sklepach na tzw. truskawki deserowe. Wyglądają rewelacyjnie, ponieważ są duże, ale niestety mają bardziej kwaśny smak. Jeżeli chcemy, aby nasze ciasto nie było przełamane kwaskowatą nutą, lepiej najpierw zapytać sprzedawcę o odmianę owoców. Gdy jednak trafimy na nieco cierpkie truskawki, warto przesypać je cukrem na kilkanaście minut przed dodaniem do ciasta. Taki smak możemy zniwelować również cukrem pudrem, posypując nim gotowy wypiek.

