
Piekarnia Ekologiczna Poznań
Od 2016
Menu
Nasze Wypieki Bio

Bułki i Chałki

Pieczywa Bio

Mufinki

Precle

Ciastka Oriszowe

Chleb Kasztanowy

Bagietki


Zamów Online
Aby złożyć zamówienie online zapraszamy do zapoznania się z naszymi pieczywami bio oraz wypiekami ekologicznymi a następnie kliknięcia zakładki „kontakt” w celu złozenia zamówienia.
Niemalże wszystkie kuchnie świata mają wśród nieprzeliczonej ilości narodowych przepisów słodkie specjały stanowiące niesamowitą rozkosz dla podniebienia i w formie podwieczorków stanowiące zwieńczenie dania obiadowego. Niektóre szczególne desery, dzięki swoim walorom smakowym, zostały rozsławione na cały świat, a w licznych przypadkach ich receptura zmieniona, aby pasować do regionalnych gustów i tradycji.
Angielski pudding. Pod nazwą pudding kryją się dwa rodzaje potrawy. Klasyczny angielski pudding to rodzaj gotowanego lub pieczonego ciasta, przyrządzanego zarówno na słodko, jak i słono, np. pudding śliwkowy czy tradycyjny brytyjski pudding świąteczny. Drugim rodzajem jest podawany wyłącznie jako deser, pudding przypominający nasz budyń, przyrządzany na bazie mleka, które zagęszcza się za pomocą mąki kukurydzianej, ziemniaczanej, jaj czy ryżu (jak w puddingu ryżowym).
Austriacki tort Sachera. W wiedeńskich kawiarniach słynących z niezliczonych słodkich specjałów, podaje się również chyba najbardziej słynna tort na świecie – tort Sachera, zwany także, przez wzgląd na dostojny wygląd i szlachetny smak, tortem królewskim. Ciemna, czekoladowa polewa tortu kryje pod spodem lekkie ciasto przełożone niepowtarzalną austriacką morelową konfiturą.
Francuskie suflety i crème brûlée. Kuchnii francuskiej zawdzięczamy popularne na całym świecie suflety, które przygotowane na słono są sycącym daniem głównym. Suflety w słodkiej wersji stanowią idealny deser. Tradycyjnym zwieńczeniem francuskiego posiłku jest soufflé au Grand Marnier (suflet z likierem Grand Marnier). Innym, równie smacznym deserem jest przyrządzany z żółtek jaj, mleka i mąki ziemniaczanej, przyprawiony cynamonem lub wanilią crème brûlée.
Szwajcarskie fondue czekoladowe. Popularne serowe fondue doczekało się swej słodkiej wersji. Deserowe fondue robi się z roztopionej w śmietance czekolady, często z dodatkiem soku z pomarańczy lub cytryny. W tej gorącej, aromatycznej masie zanurza się cząstki owoców: truskawek, gruszek czy też jabłek.
Włoskie tiramisu. Pyszny torcik łączący w sobie delikatność biszkoptów, kremową konsystencję serka mascarpone i bogaty aromat likieru amaretto z wyrazistym smakiem kawy.

