
Pieczywo z Dostawą do Domu
Menu
Zobacz oferte Naszych Chlebów

Bułki i Chałki
Zobacz naszą ofertę ekologicznych wypieków z dostawą pod drzwi.

Pieczywa Bio

Mufinki
Nasze ciastka, ciasta i chleby dostarczamy z dostawą do domu we Wrocławiu i Poznaniu.

Precle

Ciastka Oriszowe

Chleb Kasztanowy

Bagietki


Zamów Online
Aby złożyć zamówienie online zapraszamy do zapoznania się z naszymi pieczywami bio oraz wypiekami ekologicznymi a następnie kliknięcia zakładki „kontakt” w celu złozenia zamówienia.
składniki: 2 kg mąki żytniej razowej; 1 łyżka kminku; 1 łyżka soli; do przygotowania form do pieczenia: 2 łyżki oleju, 2 łyżki mąki pszennej.
Przygotowanie zakwasu: do kamiennego garnka wsypać 10 łyżek mąki żytniej razowej i zalać 2 szklankami ciepłej przegotowanej wody. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni (najlepsza temperatura – 30 stopni C). Zakwas jest gotowy, gdy ma kwaśny smak i zapach.
Gdy zakwas jest gotowy, możemy przystąpić do wyrobu chleba. Jedną szklankę żytniej mąki zalewamy zakwasem tak, by powstała gęsta papka. Pozostawiamy ją w ciepłym miejscu, przykrytą ściereczką, do następnego dnia aż wyrośnie. Taki sfermentowany rozczyn mieszamy z 3-4 szklankami wody i wlewamy go do 4 szklanek mąki żytniej. Rozczyn dokładnie mieszamy z mąką. Otrzymane ciasto posypujemy mąką i przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-14 godzin. Ciasto powinno wyróść i zwiększyć swą objętość da lub nawet trzy razy. Do tego ciasta dosypujemy stopniowo pozostałą mąkę i energicznie mieszamy je drewnianą łyżką. Następnie ciasto dokładnie wyrabiamy przez jakieś 20 minut, dodając do niego sól i kminek. Zarobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 40-50 minut.
Najlepiej piec taki chleb w wysokich brytfannach. Smarujemy je olejem i posypujemy mąką pszenną, a następnie napełniamy je ciastem do połowy wysokości brytfann. Brytfanny z ciastem pozostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut, potem smarujemy ciasto ciepłą wodą przy pomocy pędzelka i wstawiamy na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Pieczemy przez około 1 godzinę. W naszej ofercie znajdą Państwo dostawy naszych wypieków prosto pod Państwa domowe drzwi na terenie Poznania i Wrocławia. Zapraszamy.

