Zamówienia: 667 778 916 lub 607 815 071 agabagietka3@gmail.com

Przepisy na udane wypieki

Przepisy Na Pieczywa Ekologiczne

Już kilka miesięcy temu podjęliśmy próby nad nowymi produktami co okazało się nie łatwym zadaniem . Nie chcieliśmy powielać innych a to nie łatwe zadanie, biorąc pod uwagę ilość osób i przepisów na chleb i całe pieczywo .

Chleb Pszenno Orkiszowy

Procedura:

Zakwas jest na bazie mąki orkiszowej BIO typ 550 jest bardzo delikatny i o kremowej konsystencji. Zawartość zakwasu orkiszowego w każdym z chlebów to nie mniej niż 30%. Wszystkie składniki plus woda oraz sól kłodawska są mieszane razem po czym ciasto odstawiamy na co najmniej 2 – 2,5h. Po tym czasie mieszamy je ponownie i składamy, odstawiamy na ok 3h do lodówki po czym wyjmujemy je i składamy ponownie kilka razy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 8 do 10h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Po ok.30 minut rozdzielamy je na kęsy i formujemy okrągły kształt, wkładamy do kosza wiklinowego wcześniej opruszonego mąką z orkiszu. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po zwiększeniu objętości, chleb gotowy jest do wypieku.

Chleb Trzech Mąk

Samopsza, Płaskurka, Orkisz jasny

Zakwas zrobiony jest na bazie mąki orkiszowej BIO typ 550 jest bardzo delikatny i o kremowej konsystencji. Zawartość zakwasu orkiszowego w każdym z chlebów to nie mniej niż 30%. Wszystkie składniki plus woda oraz sól kłodawska są mieszane razem po czym ciasto odstawiamy na co najmniej 2 – 2,5h. Po tym czasie mieszamy je ponownie i składamy , odstawiamy na ok 3h do lodówki po czym wyjmujemy je i składamy ponownie kilka razy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 8 do 10h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Po ok. 30 minutach rozdzielamy je na kęsy i formujemy okrągły kształt, wkładamy do kosza wiklinowego wcześniej opruszonego mąką z płaskurki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po zwiększeniu objętości, chleb gotowy jest do wypieku.

Chleb razowo – Pszenny na Zakwasie Żytnim

z pesto Siciliana & Genovese

Naszą inspiracja do naszych nowych chlebów były nasze wakacyjne podróże podczas których staramy się poznać tradycyjne i można nawet powiedzieć pierwotne smaki i potrawy danego regionu i miejsca świata który odwiedzamy. Nie zawsze jest to proste i łatwe a by przenieść je wszystkie do naszych produktów, najczęstszym problemem to brak dostępności owych regionalnych i często endemicznych produktów których nie można zastąpić niczym innym tak by smakowały i pachniały jak tam, skąd pochodzą. Pesto Genovese zielony sos pochodzi z Genui ( Liguria ) we Włoszech którym głównym składnikiem jest bazylia. Sami dobieramy najwyższej jakości świeże składniki i wyrabiamy pesto. Świeża bazylia, parmezan, pecorino, orzeszki pinii, oliwa z oliwek ,czosnek i sol morska. Po siedmiu dniach od zmieszania wszystkich składników w odpowiedni sposobi w odpowiednich proporcjach pesto jest dopiero gotowe do użycia. Pesto Siciliana, czerwone pesto. Sama nazwa wskazuje nam miejsce pochodzenia Sycylia Włochy tu zaś głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory pozostałe składniki są identyczne jak użyte w pesto Genovese lecz w innych proporcjach.

W każdą sobotę jesteśmy na Eko bazarze we Wrocławiu od godziny 8 do 15 na ul. Hubskiej (Stary Browar) oraz w Poznaniu na Zielonym Targu -plac Bernardyński od godz.7.00 do godz. 13.00.

Kontakt:

tel: 667778916 | 607815071
email: agabagietka3@gmail.com

Aga Bagietka P.W.A.R.

Agnieszka Kotowska
Więckowice, ul. Wierzbowa 6
62-070 Dopiewo (Wielkopolska)

Facebook | YouTube

Warunki Dostawy
Pieczywo dostarczamy od wtorku do piątku.

Zamówienia przyjmujemy dzień wcześniej do godziny 11.00.

​Na przykład zamawiamy w poniedziałek do 11.00 i pieczywo dostarczane jest do Państwa we wtorek w godzinach 8.00 - 15.00.

Pieczywo dostarczamy do: domu, pracy, sklepu lub miejsca przez Państwa wyznaczonego.

​Wysyłamy nasze produkty na terenie całej Polski za pośrednictwem firm kurierskich oraz poczty.

Za wysyłkę do 150 zł koszty pokrywa zamawiający. Powyżej 150 zł koszty pokrywa Piekarnia Aga Bagietka.

Zostaw Nam Swój Numer Telefonu
Oddzwonimy Tak Szybko Jak To Będzie Możliwe