Przepisy na udane wypieki

Przepisy Na Pieczywa Ekologiczne



Chleb Pszenno Orkiszowy
Procedura:
Zakwas jest na bazie mąki orkiszowej BIO typ 550 jest bardzo delikatny i o kremowej konsystencji. Zawartość zakwasu orkiszowego w każdym z chlebów to nie mniej niż 30%. Wszystkie składniki plus woda oraz sól kłodawska są mieszane razem po czym ciasto odstawiamy na co najmniej 2 – 2,5h. Po tym czasie mieszamy je ponownie i składamy, odstawiamy na ok 3h do lodówki po czym wyjmujemy je i składamy ponownie kilka razy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 8 do 10h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Po ok.30 minut rozdzielamy je na kęsy i formujemy okrągły kształt, wkładamy do kosza wiklinowego wcześniej opruszonego mąką z orkiszu. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po zwiększeniu objętości, chleb gotowy jest do wypieku.


Chleb Trzech Mąk
Samopsza, Płaskurka, Orkisz jasny
Zakwas zrobiony jest na bazie mąki orkiszowej BIO typ 550 jest bardzo delikatny i o kremowej konsystencji. Zawartość zakwasu orkiszowego w każdym z chlebów to nie mniej niż 30%. Wszystkie składniki plus woda oraz sól kłodawska są mieszane razem po czym ciasto odstawiamy na co najmniej 2 – 2,5h. Po tym czasie mieszamy je ponownie i składamy , odstawiamy na ok 3h do lodówki po czym wyjmujemy je i składamy ponownie kilka razy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 8 do 10h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Po ok. 30 minutach rozdzielamy je na kęsy i formujemy okrągły kształt, wkładamy do kosza wiklinowego wcześniej opruszonego mąką z płaskurki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po zwiększeniu objętości, chleb gotowy jest do wypieku.
Chleb razowo – Pszenny na Zakwasie Żytnim
z pesto Siciliana & Genovese
Naszą inspiracja do naszych nowych chlebów były nasze wakacyjne podróże podczas których staramy się poznać tradycyjne i można nawet powiedzieć pierwotne smaki i potrawy danego regionu i miejsca świata który odwiedzamy. Nie zawsze jest to proste i łatwe a by przenieść je wszystkie do naszych produktów, najczęstszym problemem to brak dostępności owych regionalnych i często endemicznych produktów których nie można zastąpić niczym innym tak by smakowały i pachniały jak tam, skąd pochodzą. Pesto Genovese zielony sos pochodzi z Genui ( Liguria ) we Włoszech którym głównym składnikiem jest bazylia. Sami dobieramy najwyższej jakości świeże składniki i wyrabiamy pesto. Świeża bazylia, parmezan, pecorino, orzeszki pinii, oliwa z oliwek ,czosnek i sol morska. Po siedmiu dniach od zmieszania wszystkich składników w odpowiedni sposobi w odpowiednich proporcjach pesto jest dopiero gotowe do użycia. Pesto Siciliana, czerwone pesto. Sama nazwa wskazuje nam miejsce pochodzenia Sycylia Włochy tu zaś głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory pozostałe składniki są identyczne jak użyte w pesto Genovese lecz w innych proporcjach.


Kontakt:
tel: 667778916 | 607815071
email: agabagietka3@gmail.com
Aga Bagietka P.W.A.R.
Agnieszka Kotowska
Więckowice, ul. Wierzbowa 6
62-070 Dopiewo (Wielkopolska)
Facebook | YouTube
Warunki Dostawy
Zamówienia przyjmujemy dzień wcześniej do godziny 09:30.
Na przykład zamawiamy w poniedziałek do 09:30 i pieczywo dostarczane jest do Państwa we wtorek w godzinach 8:00 - 15:00.
Pieczywo dostarczamy do: domu, pracy, sklepu lub miejsca przez Państwa wyznaczonego.
Wysyłamy nasze produkty na terenie całej Polski za pośrednictwem firm kurierskich oraz poczty.
Przy zamowieniach ponizej 170 zl koszt wysylki pokrywa kupujacy. Od 170 zl do 280 zl kupujacy pokrywa koszt wysylki w 50 %. Od 280 zl koszt wysylki w 100 % pokrywamy nasza firma.